Koření - 6.díl (bazalka)

2. července 2012 v 10:52 | Ditushka |  Poučky, povídání

Bazalka

Pochází z jižní Asie, do Evropy přišla až v 16. století. Je to jednoletá rostlina, kterou lze pěstovat i u nás. Nejvíce se pěstuje ve Středomoří, ale i jinde v teplejších oblastech. Nazývá se latinsky basilicum.
Jako koření se používá kvetoucí nať a mladé listy čerstvé i sušené. Existuje řada typů s listy zelenými, fialovými, bílými i narůžovělými.
Podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání, křečím v žaludku, při poruchách trávení, proti nevolnostem, uvolňuje při nervovém podráždění.
Bazalka je základním kořením jihoevropské kuchyně, Indie, USA. Patří do rajčatových pokrmů, salátů. k těstovinám, do pizzy, fazolí, nakládaných okurek, bylinkových octů, do zeleniny, kuřat, mletého a skopového masa, k rybám, do směsí koření..

Zapékané brambory s bazalkou
600g brambor, 6-8 rajčat, sůl, ml. pepř, 3 str. česneku, lžička bazalky, 100g str. sýra, máslo, olej, petrželka
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Zapékací misku vytřeme máslem a skládáme vrstvu brambor, vrstvu rajčat, osolíme, opepříme, posypeme sekaných česnekem, bazalkou a sýrem. Poslední vrstvu dáme z brambor, pokapeme olejem a posypeme zbytkem sýra a sekanou petrželkou. Pomalu zapékáme asi 40 min.

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama