Koření - 5.díl (česnek)

30. června 2012 v 13:08 | Ditushka |  Poučky, povídání

Česnek

Česnek je vytrvalá rostlina, ale množí se vegetativně jako jednoletá rostlina z cibulek - zvaných stroužky.
Česnekový pach působí silice obsahující síru, dále jsou v česneku další látky - bílkoviny, fytoncidy s aseptickým účinkem, vitamíny C, B, cukry a další látky.
Česnek podporuje tvorbu trávicích šťáv, žluči, má protikřečové účinky na svalstvo střev, reguluje bakterie v tlustém střevě, působí proti střevním parazitům, prokrvuje koronární cévy, zlepšuje dýchání, působí proti arterioskleróze, upravuje krevní tlak a celkově příznivě působí.
V kuchyni jej hojně používáme do polévek. Hodí se na skopové maso, kuře, králíka, sekanou, bramb. pokrmy a samozřejmě při zabíjačkách. Bez česneku by nebyla řada masných výrobků a směsí koření.
Já osobně mám česnek velmi ráda a dávám tam, kde jen můžu a jak jste sami četli působí velmi pozitivně na lidské tělo.

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama