Červen 2012

Koření - 5.díl (česnek)

30. června 2012 v 13:08 | Ditushka |  Poučky, povídání

Česnek

Česnek je vytrvalá rostlina, ale množí se vegetativně jako jednoletá rostlina z cibulek - zvaných stroužky.
Česnekový pach působí silice obsahující síru, dále jsou v česneku další látky - bílkoviny, fytoncidy s aseptickým účinkem, vitamíny C, B, cukry a další látky.
Česnek podporuje tvorbu trávicích šťáv, žluči, má protikřečové účinky na svalstvo střev, reguluje bakterie v tlustém střevě, působí proti střevním parazitům, prokrvuje koronární cévy, zlepšuje dýchání, působí proti arterioskleróze, upravuje krevní tlak a celkově příznivě působí.
V kuchyni jej hojně používáme do polévek. Hodí se na skopové maso, kuře, králíka, sekanou, bramb. pokrmy a samozřejmě při zabíjačkách. Bez česneku by nebyla řada masných výrobků a směsí koření.
Já osobně mám česnek velmi ráda a dávám tam, kde jen můžu a jak jste sami četli působí velmi pozitivně na lidské tělo.


Pudinková se zakysanou smetanou

30. června 2012 v 12:38 | Ditushka |  Sladké

Pudinková buchta se zakysanou smetanou

Potřebujeme:
Na korpus:
5 celých vajec
1,5-2 dcl oleje a stejné množství vlažné vody
320g pol. mouky
270g cukru
1 prdopeč
Dále:
3 pudinky
0,75l mléka
jahody
2 kelímky zakysané smetany
špetku skořice
čokoládu

Celá vejce ušleháme do pěny, poté postupně přiléváme olej a vodu. Přimícháme mouku, cukr a prášek do pečiva a upečeme. Na korpus poskládáme jahody, na ně nalijeme uvařený pudink dle chuti (0,75l na 3 balíčky pudinku). Když nám buchta vychladne namažeme na pudink 2 kelímky zakysané smetany smíchané s trochou skořice, navrch ještě ozdobíme čokoládovými hoblinkami.


2. Mé výtvory

12. června 2012 v 22:39 | Ditushka |  Mé výtvory

Pro tatínka:)



Pro maminku=)


Babičce...


Čtyřlístek pro dědu


Louis Vuittonka:)