Srpen 2011

Muffiny s trojí čokoládou

29. srpna 2011 v 11:10 | Ditushka |  Sladké
Počet porcí:
11 kousků

Ingredience:
250 g hladké mouky, prosáté
25 g kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
½ lžičky mleté jedlé sody
85 g čokolády na vaření, nasekané
85 g bílé čokolády, nasekané
100 g mléčné čokolády, nasekané
2 vejce, prošlehaná
285 ml zakysané smetany
85 g přírodního krupicového cukru
85 g másla, rozpuštěného + trocha na vymazání formy

1. Troubu předehřejte na 200/180 °C. Vymaž­te 11 důlků ve formě na muffiny. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao, sodu a všechnu čokoládu. V jiné misce prošlehejte vejce se smetanou, cukrem i máslem.

2. Směsi slijte a lehce promíchejte, v těstě ma­jí zůstat kousky. Lžící naplňte důlky ve formě.

3. Pečte asi 20 minut, až muffiny vyběhnou. Nechte je ještě 15 minut ve formě. Pak je vyjměte a nechte vychladnout na mřížce

Zdr.:apetitonline.cz

1. Mé výtvory

28. srpna 2011 v 7:33 | Ditushka |  Mé výtvory
Tákže, tady jsou mé výtvory, samozřejmě směřuji k lepšímu, nebo se alespoň snažím=) Doufám, že se líbí xD..

Můj první potahovaný dort

Snickers muffiny

13. srpna 2011 v 11:31 | Ditushka |  Sladké

Snickers muffiny

Ingredience:
3 ks Snickers tyčinka (po 60g)
50g Arašídy (nesolené)
175g Máslo (nebo tuk)
1 špetka soli



125g Hnědého cukru
1 Vanilkový cukr
4 Vejce
325g Hl. mouky
1 prášek do pečiva
5 lžic mléka
Papírové formičky






Ovocné špízy s malinovo-pomerančovou omáčkou

13. srpna 2011 v 11:18 | Ditushka |  Sladké

Ovocné špízy s malinovo-pomerančovou omáčkou

Ingredience:
Cukr - třtinový
1 lžíce
Ananas
středně velký zralý
1 ks
Banán
pevné, zralé
2 ks
Hrušky
pevné, zralé
2 ks
Fíky
zralé, čerstvé fíky
4 ks
Broskve
pevné
2 ks
Šťáva
z 1 citronu nebo limetky


Malinovo-pomerančová omáčka:
Maliny
250 g
Med
hnědý cukr nebo melasa
2 lžíce
Pomerančová kůra
a šťáva z 1/2 pomeranče







Malinovo-smetanový dortík

13. srpna 2011 v 11:00 | Ditushka |  Sladké
Piškot:
4 vejce
200g hl. mouky
150g cukru
125ml mléka
125ml oleje
1 lžička prdopeče

Krém:
500g smetanového tvarohu
2 lžíce ml. želatiny
150g cukru
500ml mléka
250g rostlinného tuku (já dávám máslo)
3 žloutky
hrst čerstvých malin
2 lžíce malinové šťávy


Koření - 3. díl (paprika)

13. srpna 2011 v 10:37 | Ditushka |  Poučky, povídání

Paprika sladká

Řekne-li se paprika, myslí se obvykle na maďarskou kuchyni. ale pochází ze Střední a Jižní Ameriky a přivezl ji Kryštof Kolumbus do Španělska. Tam se také začala poprvé pěstovat. V Maďarsku se vyrábí 7 druhů paprik od štiplavé přes polosladké, k ušlechtilé sladké a různě mleté velmi jemné po hrubě mleté. Za nejkvalitnější se považuje španělská, maďarská i slovenská.
Paprika roční je kulturní rostlina pěstovaná v teplých oblastech. Existuje řada odrůd rozmanitých tvarů, barev, stupně ostrosti.. Obsahují kapsicin, barviva, tuky, silice, vitamíny C, B, provitamin A a kyselinu nikotinovou. Paprika má údajně vliv na omezení mrtvičnatých, srdečních chorob a proti kornatění cév.
Používáme ji do masitých jídel, omáček, sýrů, tvarohu, slaného pečiva, uzenin, směsí koření. Je základní složkou různých gulášů.

Feng shui

12. srpna 2011 v 10:42 | Ditushka |  Stavíme si bydlení..
Feng shui ??? 風 水 ??? Vítr a voda ???
Co je vlastně feng shui..Mnozí z nás si představí hezky, pohodově zařízený byt nebo místnost..Ale proč to tak má být?
Začneme tím, že je to vlastně čínské učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoruv čase. Harmonie v prostoru a plynutí energie tzv. čchi (životní síla, vitální energie). Nemusí to být jen dům nebo byt, ale i kancelář či zahrada.
Feng shui pracuje s polaritou Jin a Jang (ženská energie a mužská energie) a využívá 5 elementů, tj. voda, oheň, dřevo, země, kov. Cílem feng shui je tedy nastolit správné proudění čchi (energie) a odstraňování věcí, které energii narušují. Využívá přitom barev,tvarů, materiálů i vůní.

Koření - 2. díl (pepř)

11. srpna 2011 v 14:13 | Ditushka |  Poučky, povídání

Pepř bílý

Stejně jako pepř černý a pepř zelený je sklízen ze stejného druhu rostliny - pepřovníku (Piper nigrum - keř asijských tropů). Zcela zralé červenavé bobule se máčí a třením se odstraní vnější vrstva, plod se znovu osuší a do obchodu se dostanou kulovitá zrna bělošedé barvy. Bílý pepř méně dráždí žaludek než pepř černý. Dováží se z Indonézie, Singapuru a dalších zemí.
Používá se k rybám, drůbeži, do bílých polévek, omáček, smetanových sýrů, krému, ale i na minutky, telecí maso, k žampiónům, květáku, do salátů.

Koření - 1. díl

8. srpna 2011 v 10:51 | Ditushka |  Poučky, povídání
Tákže trochu poučení o koření.. Začneme obecnými informacemi a poté se dotaneme k jednotlivým druhům koření..

Koření

Vzbuzuje čichové i chuťové buňky, podporuje vylučování trávicích šťáv, zlepšuje zažívání a vyprazdňování. Zvýrazňuje chuť pokrmu, zlepšuje jeho barvu, potlačuje specifický pach jídla (např. skopového, zvěřiny, olejů, ryb) a zkvalitňuje chuť i vůni. V úměrných dávkách je pro zdravého člověka - velmi prospěšné.

Zásady pro používání koření v domácnosti:

1. Nekupujte velkou zásobu koření, často je obměňujeme.
2. Správné skladování: v suchu, v temnu, v dobře uzavřených kořenkách. Nikdy neumisťujeme poličku s kořením nad kamna, kde je teplo a vlhko.
3. Je třeba znát míru v kořenění - nepřehánět (zvláště u ostrého-chilli). Vetšinou se používá jemná míra=špetka (mezi špičkami 2 prstů).
4. U mletého koření používáme nižší dávky než u celého. Čím jemněji mleté, tím intenzivnější chuť.
5. Pozor na větší dávky, nejčastěji se projeví při následném zahřívání pokrmu, takže njeprve méně a pak přikořenit.
6. Pozor na kombinace koření. Začátečníci by měli používat vyzkoušené směsi.
7. Neskladujte více druhů koření v jedné krabici, vzájemně se ovlivní vůně.
8. Koření nakupujte vždy se známým původem, názvem firmy, datem balení. Nabídky kořenářek mohou být někdy v rozporu s hygienou, někdy to ani nemusí být ono koření.


Kuchyně

8. srpna 2011 v 10:15 | Ditushka |  Stavíme si bydlení..

Obývací pokoj

1. srpna 2011 v 11:18 | Ditushka |  Stavíme si bydlení..
Obývací stěna - 2 700Kč

Skleněná váza - 640Kč