Prosinec 2009

Happy New Year

28. prosince 2009 v 9:48 | Ditushka |  ->Info o blogu...
Ahojky Sbénka..tohle je zpráva pro vás,chci ,aby se ti,co sem pravidelně chodí zapsali..Vim,že teď není moc vhodná doba,tak ten zápis prodloužím až do ledna..až se mi bude zdát,že už je to všecko,tak to utnu=)stačí napsat jen přezdívku a adresu blogu..Nu jinak vám všem přeju hodně zdarů v novém roce,předsevzetí, které dodržíte..a hlavně-jak na nový rok tak po celý rok,takže se moc nevožerte:D

další stránka z mého deníčku

23. prosince 2009 v 10:14 | Ditushka |  ->Můj deníček..(pouze na vlastní nebezpečíxD)
Tentokrát asi z 5. třídy,takže jsem byla ještě malej capart,co nerozumí vztahům (teda neříkam,že teď jim rozumim..).Tááákže si počtěte,ještě furt je to ftipný=)

Recepty na vánoční cukroví

12. prosince 2009 v 11:06 | Ditushka |  Vánoce
Z maminčiny kuchařky:

Vanilkové rohlíčky
20 dkg hl. mouky
12 dkg tuku
8 dkg ml. ořechů
3 dkg prášk. cukru
vanilkový cukr na obalení
Postup: My je děláme ze strojku,jako čajové pečivo a pak je ohýbáme do tvaru rohlíčků.Pečeme v předehřáté troubě.Když jsou ještě teplé obalujeme ve vanilk. cukru.

Rafaelo (moc dobré)
1 vanilk. oplatky Opavia
20 dkg suš. mléka
15 dkg moučk. cukru
15dkg kokosu
1 máslo

Postup: Máslo necháme povolit. Oplatky semeleme a zbytek surovin do nich zamícháme. Tvoříme kuličky, do kterých dáváme vždy jednu mandli a obalíme v kokosu.

Čokoládové hrudky
Na 20 kousků:(takže nejspíš si jich udělejte víc,jsou vynikající)
120g mléčné čokolády
20g ztuž. tuku
100g oloupaných mandlí
2 lžíce rumu

Postup: Čokoládu s tukem rozehřejeme ve vodní lázni.Z mandlí si odložíme 5 kousků na ozdobu, které podélně překrájíme.Zbylé mandle nasekáme a spolu s rumem vmícháme do čokolády.Připravíme si plech vyložený pečícím papírem a lžičkou vykrajujeme z hmoty hrudky.Ozdobíme je mandlí a necháme při pokojové teplotě ztuhnout.Poté je naskládáme do papírových košíčků
Je tam toho víc,ale já vybrala jen to nej...=)

!PS.: Moe milá Sbénka nechte mi tu prosím vaši e-mailovou adresu,abych potom mohla poslat přáníčko=)

Vánoční koření=)

6. prosince 2009 v 13:08 | Ditushka |  Vánoce
Skořice
Získává se z oloupané kůry skořicovníku původem ze Srí Lanky. Při loupání se stočí do tyčinky tak, jak ji běžně známe. Vůně skořice vzniká až při sušení.
* Kousky skořice můžete povařit v punči, v kompotu nebo ve víně. Při přípravě těsta přidávejte do mouky skořici mletou.
* Povzbuzuje krevní oběh, takže by vám díky ní mělo být i tepleji. Příznivě působí při žaludečních obtížích.

Badyán
Hvězdicovitý plod pochází z malého, stálezeleného stromu, badyánovníku pravého. Voní a chutná jako anýz, ale je výraznější a sladší. Chutná jemně po hřebíčku.
* Vcelku slouží k dochucení svařeného vína, do pečiva používejte mletý nebo drcený.

Hřebíček
Hřebíček je usušené poupě stálezeleného stromu hřebíčkovce vonného, který roste ve východní Asii. Pupeny se sbírají těsně před rozkvětem. Drcený voní mnohem intenzivněji než celý. Určitě ho nezapomeňte přidat do vína, které se chystáte svařit. Špetka drceného hřebíčku pozdvihne chuť jablečné náplně do svátečního štrúdlu.

Zázvor
Rozvětvený kořen tropického druhu liliovitých rostlin patří mezi koření, do kterého se v čerstvém stavu můžete zakousnout jako do karotky. Čerstvý kořen má intenzivní chuť s citrusovým nádechem. Méně výrazná je vůně zázvoru sušeného a mletého.
* Mletý zázvor využijete pro přípravu tradičních zázvorek. Zajímavou chuť má kandovaný nebo naložený v sirupu. Můžete si na něm pochutnat přímo nebo ho přidat do pečiva.
* Podporuje tvorbu slin a žaludečních šťáv, uklidňuje žaludek a střeva.

Vanilka
Vanilkový lusk je plod tropické popínavé orchideje se žlutými květy. Uvnitř se ukrývají tmavě hnědá až černá lesklá semínka, která jsou nositeli aromatické vůně. Důvodem vysoké ceny vanilkových lusků je nákladný ruční sběr.
* Éterické oleje vanilky uvolňují psychické napětí a povzbuzují chuť k jídlu. Připisují se jí i afrodiziakální účinky.

Citronová kůra
Její intenzivní aroma využijete tradičně při přípravě vánočky i jiného vánočního pečiva nebo při svařování červeného vína. Chuťově zpestří i pomazánky a rybí pokrmy. Můžete si ji koupit sušenou nebo si ji doma nastrouhat a ihned použít nebo usušit. V tom případě je ideální použít citrusy s chemicky neošetřenou kůrou, které najdete pod označením bio.

Vánoční dekorace

6. prosince 2009 v 13:04 | Ditushka |  Vánoce
Odlévané svíčky

Potřeby:
včelí vosk (zbytky včelích plátů nebo starých svíček), knot, lýko, hřebíčky, kamínky, mušličky. Starý hrnec nebo plechovka, papír a izolepa nebo forma na odlévání vosku, vykrajovátko, nůžky, nůž.
Pracovní postup:
1. Včelí vosk pomalu rozehřejeme ve starém hrnci nebo plechovce. Z papíru stočíme kornout, kterým protáhneme knot (kornout zalepíme izolepou). Vosk opatrně nalijeme do papírové formy a necháme ztuhnout (posadíme na sklenici s úzkým hrdlem, aby byla hladina vosku vodorovně.
2. Po ztuhnutí vosku opatrně odlepíme a zastřihneme knot.
3. Do teplého vosku zapícháme hřebíčky, kamínky, mušličky,...
4. Svíčku můžeme ozdobit také proužkem včelího plátu, stačí lehce přimáčknout na teplou svíčku.
5. Ukázky svíček
6. Další možností tvorby svíček je odlévání do pryžové formy. Forma se skládá ze dvou dílů, které přiložíme k sobě a stáhneme gumičkou (nezapomeneme vložit knot). Do formy nalijeme vosk a necháme ztuhnout.
7. Vosk po zchladnutí odskočí od stěny formy a svíčku tak snadno vyjmeme. Knot zastřihneme podle potřeby.
8. Z plátuj vykrojíme srdíčko (vánočním vykrajovátkem) a nabarvíme ho červenou temperou. Přimáčkneme na teplou svíčku nebo ozdobu nahřejeme a přitiskneme.
9. Nakonec můžeme zvonečky ovázat barevným lýkem nebo dárkově zabalit třeba s kouskem skořice či sušeného pomeranče.
10. Netradiční lodičky vytvoříme ze tří půlek skořápek ořechů slepených sekundovým lepidlem. Svíčku stočíme z proužků plátu a přilepíme na skořápky.

Vánoční stromky

6. prosince 2009 v 12:14 | Ditushka |  Vánoce
Tak když už budou ty vánoce,tak vás chci vánočně naladit,takže články budou jen o Vánocích a všem kolem nich=)

Balení dárků

5. prosince 2009 v 8:38 | Ditushka |  Vánoce
Stáhla jsem nějaké obrázky,aby jste se mohli pokochat a třeba i najít inspiraci pro balení vašich dárků..Tak se pokochejte a napište do komentů, kterej byste chtěli vidět pod vašim stromkem..