Červen 2009


°°Paříž°°=)

17. června 2009 v 10:11 | Ditushka |  ->Můj deníček..(pouze na vlastní nebezpečíxD)
Paříž,úžasný město s nespočetně mnoho krááásnými místy..město zamilovaných..Tak tam přesně chceme ject s přítelem příští rok na dovču..To místo jsem teda vybrala já,jemu je jedno kam pojedeme(hlavně že budem spolu),takže začínáme šetřit..Nejspíš si to zařídíme přes cestovku do ňákýho apartmánu=)..To bude bájo..Samoržejmě když už tam jedu tak bych o Paříži měla něco vědět,tak jsem si pár věcí o ní našla a kdybyste se rozhodli se taky vydat do Francie,tak si můžete prostudovat tenhle článeček,ať taky něco víte:

Moje účesy..

15. června 2009 v 19:14 | Ditushka |  ->Můj deníček..(pouze na vlastní nebezpečíxD)
Dávám sem fotky mých účesů..samozřejmě jenom ty který mam,že jo?:D..Ani nevim jak mě to napadlo..xD sem praštěná já vim..xDSnažila jsem se je seřadit od nejmladší až po současnost..

Kusovka č.4-exultation

15. června 2009 v 10:20 | Ditushka |  Kusowky

Emily..obrázečky

15. června 2009 v 10:15 | Ditushka |  Emily The Strange

New SB!

14. června 2009 v 14:21 | Ditushka |  ->Info o blogu...

Mám nové SB-je to megguska!!Tady!!je web..
A tady je diplomek:



Za jedna ze zkoušky:D

12. června 2009 v 11:20 | Ditushka |  ->Můj deníček..(pouze na vlastní nebezpečíxD)
Takže včera jsem další zkoušku zvládla úspěšně..Sice jsem měla krabí koktejl málo slanej ale prej jinak všechno dobrý..Taky stůl jsem připravila správně..Takže za jedna!Byla sem strašně šťastná=)..Známky z písemek jsme se taky dozvěděli včera..Samozřejmě taky za jedna:D..Teď ještě ústní za jedna a byla by to paráda..No ale ústní jsou až za dlouho (23.6.),takže se na to můžu ještě během volna mrknout..Nu tady jsem si nafotila mé výtvory:D...Připomínám-čevabi s kaší,čočkovka,krabí koktejl a stůl-křtiny dvojčat..Já vim vidličky mam nakřivo..zapoměla jsem si pravítko xD..

Hodnocení od achia.blog.cz

12. června 2009 v 11:10 | Ditushka |  ->Info o blogu...
Tady je hodnocení

Desing....8/10
Máš moc pěkný desing,akorát mi nesedí ta růžová se zelenou,ale nevadí:)
Rubriky....8/10
Abych řekla pravdu(spíš teda napsala :)),tak se mi zdá že je rubrik málo,protože máš blog skoro rok,ale na druhou stranu jsou rubriky přehledné
Články....9/10
Článků máš hodně,ale u některých rubrik jich je málo
Celkový dojem....8/10
Ten desing to malinko kazí,ale jinak máš krásný blog určitě se ještě vrátím
Celkem....33/40
Poznámka:Změň desing,přidej pár rubrik a bude to:)

Moje poznámka: růžová jde ke všemu..:D

prej růžová se zelenou nejde,to určitě!...

Držte palečky...

11. června 2009 v 5:58 | Ditushka |  ->Můj deníček..(pouze na vlastní nebezpečíxD)
Tak dneska mi držte palečky..Dělam záverečky praktický..Vařim (krabí koktejl s jablky,čočkovou polévku s párkem,čevabčiči s br. kaší-za 4 hodin to mam mít hotový), prostíram stůl (podle svého menu a příležitosti-křtiny dvojčat) a ještě asi budu psát ňákou písemku. Tak ať to zvládnu aspoň na tu čtyřku..Snad teda líp=)Pa!...

A tady recepty na něco zdravého..vitamínky!

10. června 2009 v 13:02 | Ditushka |  Slané
1kg=1litr, takže 1g=0,001litru=)

Jsou to recepty na 10kg!

Ukážu vám jak se normuje..Takže vynormujete to tak že vezmete každou surovinu zvlášť vydělíte stem--to vám vyjde na 100g,pak vynásobíte počtem gramů(když budete chtít 70g na 1 porci-tak krát 0,7..když budete chtít 120g tak to vynásobíte 1,2) ukážu to na prvním receptu třeba na 150g-1 porce a na 8 porcí...A úplně dole přikládám ještě jeden příklad,kdyby náhodou..=)

Míchaný ovocný salát

Suroviny:
banán 2 700g-2700/100=27g*1,5=40,5g(na 1 porci)...40,5*8=324g-na 8 porcí
pomeranče 3 000g-3000/100=30g*1,5=45g-na 1 porci...na 8 porcí-45*8=360g..atd..
jablka 4 600g
kiwi 1 000g
ananasový kompot vč. nálevu 1 000g
třešně cukrářské b.n. 500g
rozinky 100g
mandle 100g
citron. šťáva 400g
cukr 300g

Výrobní postup:
Cukr,citr. šťávu,ananas. nálev rozmícháme ve vhodné nádobě (sklo,porcelán,nerez) a postupně do roztoku vkládáme nakrájené,očištěné,oprané,oloupané ovoce:banány,pomeranče,jablka,kiwi,ananas,vypeckované třešně.Přidáme oprané rozinky a spařené,oloupané a na nudličky nakrájené mandle..Mňamka!=)

Řecký salát (letní)

Suroviny:
rajčata 2 800g
paprikové lusky 2 500g
okurky salátové 3 000g
cibule 1 200g
olivy neplněné černé 500g
vejce (vařená 25ks)
olej 500g
ocet 100g
cukr 50g
pepř mletý 5g
sůl 30g

Výrobní postup:
Opranou,očištěnou zeleninu nakrájíme na hrubší kousky,přidáme olivy,na osminky vařená vejce a vše přelijeme zálivkou z oleje a octu.Salát dochutíme cukrem,ml. pepřem a solí.Vše lehce promícháme.

Šopský salát

Suroviny:
paprikové lusky 2 000g
okurky salátové 4 000g
rajčata 3 000g
cibule 1 200g
sýr balkánský 1 000g
olej 300g
ocet 150g
cukr 100g
pepř ml. 5g
sůl 150g
Výrobní postup:
Dobře očištěnou a opranou zeleninu nakrájíme na drobné kousky,přidáme kolečka cibule a vše promícháme s nálevem připraveného z oleje,octu,cukru,ml. pepře a soli.Povrch salátu posypeme nastrouhaným nebo rozdrobeným sýrem.Sýr můžeme do salátu i zamíchat.

Salát s jablky a kuřecím masem

Suroviny:
mrkev 2 500g
sójové klíčky 2 000g
jablka 5 500g
cibule 800g
kuřecí prsa pečená 2 000g
olej 200g
sůl 50g
citr. šťáva 200g
Výrovní postup:
Očištěnou mrkev nastrouháme na hrubém struhadle na nudličky.Jablka oloupeme,odjadřincujeme a nakrájíme na nudličky.Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Opečené maso nakrájíme na nudličky,přidáme sójové klíčky a vše zalijeme zálivkou z oleje,citr. šťávy a soli.Vše zlehka promícháme a necháme proležet.

Nu to by pro dnešek stačilo jsem ňáká přepsaná:D..Jo a ty obrázky ode mě nejsou,jsou z netu,ale takhle nějak bych si to představovala naservírovaný..;)



Banketky-recepty

10. června 2009 v 12:33 | Ditushka |  Slané
Banketky jsou kolečka malých bagetek doplňená různými másly,paštiky,zeleninou..atd...
Gramáž surovin je uvedena v hrubé váze!Na 10 ks..

Banketky sýrové(10ks!)

Suroviny:
bageta(malá 100g)
máslo(na podmazání) 35g
sýr tvrdý(eidam) 110g
sýr plísňový(Niva apod..) 110g
vejce 1 ks
paprika sterilovaná (bez nálevu) 50g
máslo (na přízdobu) 25g
paprika mletá 1g
petrželová nať 12g
Výrobní postup:
Bagety nakrájíme šikmým řezem na malé krajíčky a potřeme je rozměklým máslem.Na potřené krajíčky obložíme plátky tence nakrájeného tvrdého sýru a nakrájenou nebo nastrouhanou Nivou.Přizdobíme kouskem nakrájeného vařeného vejce,růžicí másla(kterou poprášíme ml. paprikou),kouskem papriky a petrželky.

Banketky s rostbífem(10ks!)

Suroviny:
Bageta (malá 150g)
máslo 30g
rostbíf 150g
okurky sterilované b.n. 100g
majonézový přeliv 80g
cibule 50 g
petrželová nať 12g
Rostbíf:-na 10kg!-nízký roštěnec (kuchyň. opracovaný) 15 000g,sůl 250g,ml. pepř 20g,ml. paprika 20g,olej400g
-Dobře odleželý roštěnec osolíme,opepříme a vložíme do pekáče s vyhřátým olejem a pečeme v předehřáté troubě.Doba pečení je závislá na jakosti masa,síle a intenzitě tep. zdroje.Pečený rostbíf po řádném vychlazení potíráme částí tuku s rozmíchanou paprikou.
Majonézový přeliv:na 10kg!-majonéza základní7 500g,mléko1 400g,ocet400g,aspik(rosol)800g
-Základní majonézu rozmícháme s mlékem,octem a chladným tekutým aspikem.Vše spolu prošleháme na hladkou lesklou omáčku.
Výrobní postup:
Bagetky nakrájíme šikmým řezem a potřeme je změklým máslem.Potřené krajíčky obložíme kornoutkem tence nakrájeného rostbífu,do kterého vsuneme vějířek okurky,kterou přelijeme majonézovým přelivem.Posypeme jemně rozsekanou cibulkou a přizdobíme petrželovou natí.

Banketky s lososem(10ks)

Suroviny:
bageta malá 100g
máslo 50g
hořčice(kremžská) 20g
losos uzený 200g
citron 120g
kopr čerstvý 12g
Výrobní postup:
Bagetky nakrájíme šikmým řezem,potřeme změklým máslem promíchaným s hořčicí.Krajíčky úhledně obložíme plátky nakrájeného lososa,ozdobíme plátkem oloupaného citronu a snítkou čerstvého kopru.

Banketky se šunkou(10ks)

Suroviny:
Bageta malá 100g
máslo 50g
šunka 150g
vejce 1ks
paprika steril. b.n.(=bez nálevu) 50g
okurky steril. b.n. 100g
petrželová nať 12g

Výrobní postup:
Bagetky potřeme máslem,obložíme plátky šunky,přizdobíme dílkem vařeného vejce,vejířkem okurky,kouskem papriky a petrželky.

Banketky Grónské(10ks)

Suroviny:
bageta malá
grónská pomazánka
vejce 1ks
citron 50g
paprika steril. b.n. 50g
majonéza zákl. 30g
petrželová nať 12g
Grónská pomazánka:
salám měkký výrobní 2 500g
celer sterilovaný b.n. 3 200g
majonéza zákl. 4 200g
kečup 100g
citron(šťáva) 150g
ocet 100g
cukr 150g
sůl 30g
-Oloupaný salám a celer protočíme v kútru(=kovová vana,která seká,mele..) nebo umeleme na zrnitost rýže.Přidáme majonézu,kečup,citr. šťávu,ocet,cukr a sůl.Vše vzájemně dobře promícháme.
Výrobní postup:
Bagetky nakrájíme šikmým řezem na krajíčky,na které nAneseme vidličkou pomazánku.Pomazané chlebíčky přizdobíme dílkem vařeného vejce,plátkem citronu,kouskem papriky a přizdobíme růžičkou nastříkané majonézy a kouskem petrželky.


Nu to by mohlo stačit..obrázky nemám,opsala jsem to z receptur..Tak doufám,že vám bude chutnat!=)

Dezertky/chuťovky

10. června 2009 v 11:03 | Ditushka |  Slané

Kerblíkové kostky

Ingredience:
nízkotučný tvarohový sýr se smetanou,
sekané kapary,
citron,
pepř,
losos,
tmavý chléb

Příprava:
Rozšleháme čerstvý nízkotučný tvarohový sýr se smetanou, sekanými kapary, citronovou šťávou, solí a čerstvě mletým pepřem. Porci dušeného lososa obereme z kosti a vmícháme do pomazánky.

Pomazánkou potřeme krajíčky vícezrnného chleba bez kůrky.
Na sebe složené 3 krajíčky nakrájíme na čtverce o hraně 3 cm. Řezné plochy obalíme do sekaného kerblíku.

Šunkové kornoutky s pěnou (lehké)

Ingredience:
8 tenkých koleček šunky,
300 g lučiny,
300 g kompotovaných broskví, ananasu, či meruněk nebo oloupaných mandarínek,
1 malý pomeranč na oblohu.

Příprava:
Lučinu rozetřeme se dvěma lžícemi nálevu z kompotu (nebo mléka), přidáme 200 g drobně nakrájeného kompotovaného ovoce (nebo mandarínek) a promícháme. Kolečka šunky položíme po dvou na sebe, stočíme do kornoutků, naplníme je připravenou lučinou a kornoutky ozdobíme zbylým ovocem.

Pomeranč oloupeme, rozdělíme na půlky, příčně nakrájíme na půlkolečka a obložíme jimi kornoutky.

Šunkový zákusek

Ingredience:
300 g šunky
300 g tvrdého syra
250 g krémového syra Lučina
dve lyžice pochúťkovej smotany
5 g želatíny v prášku
soľ
mleté biele korenie

Příprava:

Krémový syr vymiešame s pochúťkovou smotanou, mletým bielym korením a so soľou. Pridáme želatínu pripravenú podľa návodu, dobre vymiešame.

Na alobal rozložíme plátky šunky a potrieme ich pripravenou syrovou zmesou, ktorú prikryjeme plátkami syra a potrieme ho plnkou. Postup zopakujeme.
Naplnené pláty šunky a syra necháme v chladničke stuhnúť štyri hodiny.

Kuřecí jednohubky v lahodné marinádě

Ingredience:
2 pomeranče,
1 lahev robustního červeného vína,
125 ml (8 lžic) cukru,
6 hřebíčků,
1 celá skořice,
1/4 lžičky mletého nového koření,
10 kuřecích stehýnek (vrchní část nohy) vykostěných, bez kůže a přebytečného tuku,
15 celých skořic, nebo bambusových špejlí asi 8 cm dlouhých,
sůl a pepř,
3 lžíce olivového oleje,

Příprava:
Připravit svařené víno. Oloupat pomeranče a uschovat i kůru (jenom oranžovou část, bílá je hořká). Rozkrojit pomeranče a vymačkat z nich šťávu.

Do středně velkého hrnce vložit víno s kůrou i šťávou pomeranče, cukr, hřebíčky, skořici a nové koření. Na středním ohni vše přivéct do varu a nechat pomalinku probublávat asi po 25 minut, nebo až se vše zredukuje na 250 ml. Sem tam zamíchat. Redukce by měla být konzistence tekutého medu. Přecedit a nechat zchladnout.

Každé stehýnko rozkrojit na 2 - 3 jednosoustové kousky. Nalít vinnou redukci na kuře a vše promíchat. Přikrýt a v chaldničce nechat marinovat do druhého dne.

Předehřát troubu na 190°C.

Opatrně rozkrojit každou skořici na dva 4 cm kousky a dát je stranou.

Kousky kuřete ochutit solí a pepřem a pokapat olejem.

Napíchnout kousky kuřete na skořice (nebo předem do vody namočené špejle) a poskládat je na plech vyložený pečícím papírem. Péct je asi 10 minut a během té doby je několikrát potřít zbylou marinádou. Lízátka péct další 2 - 5 minut do hněda.

Krevety-recepty

10. června 2009 v 10:45 | Ditushka |  Slané
Krevetky já ráda,proto sem dávám pár receptů..

Krevetí mandrás

Ingredience:
1 žlice rostlinného oleje
1 najemno nakrájená cibule
2 stroužky jemně nasekaného česneku
1 lžička mletého chilli
1 lžička mletého koriandru
1/2 lžičky mletého římského kmínu
1/2 lžičky hořčičného prášku
1/2 lžičky mleté pískavice
1/4 lžičky mleté kurkumy
2 žlice sušeného kokosu
5 - 6 lístků curry
225 g sterilovaných pokrájených rajčat a jejich šťáva
1 najemno nasekaná zelená chilli paprička
500 g uvařených a oloupaných krevet
1 žlice nasekaného čerstvého koriandru

Příprava:
Krevety vařené ve velmi ostré a pikantní směsi chilli, kokosu a rajčat.

Na pánvi roztopte olej a osmažte cibuli dokud lehce nezhnědne. Přidejte česnek, mletý koriandr, římský kmín, hořčičný prášek, pískavici a kurkumu a mírně poduste. Vmíchejte kokos, lístky curry, rajčata a chilli. Přidejte krevety a 10 minut duste. Podávejte sypané sekaným koriandrem.

Doporučená příloha:
rýže

Krevetkový ledový koktejl s pikantní omáčkou

Ingredience:
asi 1 1/4 hrnku (hrnek=250ml)

Omáčka:
3/4 hrnku chili omáčky,
2 lžíce citronové šťávy,
1 lžíce nastrouhaného křenu,
2 lžičky Worcestershire omáčky,
1/2 lžičky nastrouhané cibule,
pálivá omáčka z papriček, jako je Tabasco, šplíchnutí nebo dvě, anebo podle chuti,
sůl,
450 g větších krevet, čerstvých nebo zmražených,
citron a petrželka na ozdobu,

Příprava:
Smíchat ingredience pro omáčku, nebo je rozmixovat, podle chuti osolit a zchladit. Podávat ve velkých koktejlových širokých sklenicích, naplněných rozdrceným ledem, v malé misce na něm položené. Na hranu sklenice zavěsit uvařené, oloupané a vychlazené krevetky. Ozdobit vše citronem a petrželkou.

Krevety uvařit v trochu osolené vodě asi 3-5 minut do zrůžovění. Nechat je zchladnout, oloupat je z krunýřů, ale ponechat jim ocásky.

Zbytek omáčky vydrží v chladničce až 1 měsíc. Hodí se na různé sendviče, ryby, studená masa atd.




Kusovky=)

10. června 2009 v 9:35 | Ditushka |  Obráázky

smrsknuté menu=)

8. června 2009 v 14:06 | Ditushka |  ->Info o blogu...

Ahojky..Takže udělala sem pořádek v menu..všecko jsem to nějak slepila do pár rubrik,aby v tom nebyl takovej zmatek..Je to na rychlo,takže to možná ještě předělám,když se mi teda bude chtít;)..Jo dneska jsem psala závěrečnou písemnou zkoušku,nemam z toho extra dobrej pocit,ale čtyřka by to bejt mohla:DStačí!..xD..ve čtvrtek mě čeká praktická,tak mi držte palečky;)Jinak..mějte se pápá!!!=)..


Kusovka č.3-girl

8. června 2009 v 13:57 | Ditushka |  Kusowky

Kusovka č.2-pink muffins

8. června 2009 v 13:55 | Ditushka |  Kusowky