Přílohy

27. října 2008 v 10:34 | Didla |  Slané

vyobrazeníBylinkové špagety

Ingredience:
špagety,
kousek másla,
jemně nasekané zelené koření - pažitku, petrželku, trochu šalvěje a rozmarýnu,
trochu smetany, nebo šlehačku na ozdobu,
nudličky nakrájené šunky,
nastrouhaný tvrdý sýr,
vegeta
Příprava:
Uvaříme špagety.
Na pánvi rozpustíme máslo a na něm zpěníme jemně nasekané zelené koření. Na máslo s bylinkami přidáme špagety, promícháme a zalejeme trochou smetany. Pokud budeme mít náladu, ušleháme i šlehačku na ozdobu.

Bylinkové špagety vylepšíme nudličkami šunky a nastrouhaným tvrdým sýrem, výrazněji ochutit vegetou.
Uvidíte že objevíte zcela nové špagety.

vyobrazeníMakarónový salát.

recept je určen pro 6 osob(y)
Ingredience:
225g balení makarónů
4 na tvrdo uvařená vejce
250ml majonézy
125ml kyselé smatany
sůl a pepř podle chuti
2 lžičky dijonské hořčice, nebo podobné
2 řapíky celeru, na plátky nakrájené
1 cibule, nejlépe červená, na jemno nakrájená
asi 15 zelených oliv, vypeckovaných a posekaných
4 sladkokyselé okurky, na drobno nakrájené
1 střední mrkev, nastrouhaná
1 zelená paprika, očištěná a na jemno nakrájená
1 velká, nebo 2 malé naložené kápie, na jemno nakrájené
1 lžíce celerových semínek
lák z okurek podle potřeby zapotřeby
Příprava:
Uvařit makaróny dle návodu na balení. Uvařit vejce a vložit je do studené vody. Nechat úplně vychladnout a potom je oloupat.

V menší misce smíchat majonézu, hořčici, kyselou smetanu, sůl a pepř. Přidat 1-2 lžic láku z okurek, je-li zapotřeby.

Ve valké servírovací míse smíchat makaróny, celer, okurky, cibuli, olivy, mrkev, kapii, zelenou papriku, semínka a posekaná vajíčka. Přidat dresing a lehce, ale dobře promíchat.

Nechat zchladit a podávat jako bramborový salát, na příklad ke smaženému kuřeti.


vyobrazeníSmažené špagety s parmezánem podle Jamieho Olivera

recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
1 balení špaget (400-500 g)
sůl na uvaření špaget
3 vejce + 1-2 žloutky
100-150 g nastrouhaného parmezánu (lépe čerstvě strouhaný)
1 svazek zelené petrželky (s plochými listy)
3 stroužky česneku
čerstvě drcený černý pepř
mořská sůl
olivový olej
Příprava:
Vajíčka, žloutek, nastrouhaný česnek, jemně nasekanou petrželku a strouhaný parmezán promícháme ve větší míse.
Špagety přelámeme na třetiny jejich délky a uvaříme podle návodu na skus - lépe tvrdší než naopak. Po uvaření je oproti obvyklým zvyklostem propláchneme studenou vodou a necháme zcela vychladnout. Vychladlé a dobře okapané přidáme do mísy s vajíčky, petrželkou, česnekem a sýrem a důkladně promícháme.
Do pánve nalijeme olivový olej a jakmile je dobře rozžhavený, klademe do něj kopičky ze špagetové směsi (pomocí naběračky) a ze všech stran smažíme dokřupava. Hotové dochutíme čerstvě namletou mořskou solí a černým pepřem.

Tip: Do sýrové směsi můžeme přidat dvě nasekané ančovičky (nevyzkoušeno) nebo chilli papričky.

Podáváme buď samostatně nebo jako přílohu k minutkovému masu.

Zdroj: Dnes vyzkoušený recept (podávaný s medailonky z vepřové panenky) z knihy Jamie Oliver po italsku - lehce pozměněný...


Doporučená příloha:
asi vínečko, pro děti džus


vyobrazeníBramborová kaše s česnekem (DIA).

recept je určen pro 6 osob(y)
Ingredience:
Na jednu porci: 178 kalorií, 4g tuku.

500g oloupaných červených, nebo podobných brambor, na 1/8 nakrájených, vhodných na přípravu kaše °
500g oloupaných Russet brambor, nebo podobných, nakrájených na 4cm kostky °
5 stroužků česneku, oloupaných
180ml mléka bez tuku
2 lžíce másla
3/4 lžičky hrubé soli (nejlépe mořské)
pepř podle chuti

° nebo 1kg brambor, vhodných na kaši
Příprava:
V kastrolu smíchat brambory, celé stroužky česneku a dostatečně studené vody, aby přesahovala o 5cm. Přivíct do varu, snížit teplotu a vařit po asi 15min., nebo až se brambory dají lehce propíchnout vidličkou. Slít brambory a udržovat je v teple.

Ve stejném kastrolu smíchat mléko, máslo, sůl a pepř. Dát na oheň a zahřívat, až se máslo rozpustí a mléko je teplé.

Propasírovat brambory a česnek a jemně dovnitř zamíchat mléko, až je směs lehká.

Ihned podávat.


vyobrazeníBramborová kaše se slaninou

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 25 minut
Ingredience:
1,5 kg brambor,
100 g slaniny,
250 g goudy,
1 štěrbák,
30 g másla,
bílý pepř,
nastrouhaný muškátový oříšek
Příprava:
1. Brambory oloupeme, omyjeme, rozčtvrtíme a v mírně osolené vodě asi 20 min. vaříme.

2. Mezitím nakrájíme slaninu na kousky a na pánvi opečeme. Sýr nastrouháme.

3. Štěrbák očistíme, odkrojíme zavadlé listy, omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na nud­ličky asi 1 cm silné.

4. Brambory slijeme a vývar zachytíme. Poté přidáme máslo a rozšťoucháme je. Přilijeme asi polovinu vývaru. Mírně ochutíme pepřem a muškátovým oříškem.

5. Kousky slaniny a polovinu nastrouhaného sý­ra vmícháme do bramborové kaše. Nakonec přidáme ještě štěrbák a povrch posypeme zbývající polovinou nastrouhaného sýra.


vyobrazeníBramborové placičky

recept je určen pro 8 osob(y)
doba přípravy je cca asi 1 hod.
Ingredience:
1000 g brambor (spíše moučných)
50 g másla
1,5 dcl mléka (asi tak)
300 g polohrubé mouky
1- 2 vejce
sůl
olej nebo sádlo
Příprava:
Brambory uvaříme ve slané vodě doměkka. Přidáním másla a mléka a následným rozmixováním (rozšleháním) připravíme bramborovou kaši.
Do vychladlé kaše přidáme mouku, vejce a sůl, je-li třeba. Zpracujeme těsto, které vyválíme na placku silnou asi 0,5 cm. Skleničkou nebo vykrajovátkem vykrajujeme kulaté placičky o průměru cca 5-7 cm a smažíme do lehce zlatova na oleji nebo sádle. Po vyndání odtučníme na ubrousku nebo kuchyňské utěrce.
Je to naprosto delikatesní příloha k domácímu uzenému se špenátem (ale opravdu stačí jen ten špenát), možná že to předčí i bramboráky ke gulášům.


vyobrazeníKarí rýže s ananasem

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 45 minut
Ingredience:
500 g vykostěné jehněčí kýty,
1 cibule,
2 lžíce oleje z klíčků,
1 - 2 lžičky karí,
250 g dlouhozrnné rýže,
3 lžíce zrnitého zeleninového vývaru (instant. ),
300 g mraženého špenátu
1/2 čerstvého ananasu,
bílý pepř,
sůl
Příprava:
1. Jehněčí maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Cibuli oloupeme a jemně pose­káme. Spolu s masem prudce opečeme na horkém oleji. Okořeníme karí.

2. Přidáme propláchnutou rýži a zalijeme 1 l vody. Uvedeme do varu a vsypeme zeleninový vývar. Přikryté vaříme na velmi mírném ohni pod bodem varu asi 15 min.

3. Mražený špenát trochu rozmrazíme a připraví­me podle návodu na obalu. Opatrně ho vmícháme do rýže a společně povaříme ještě 5 min.

4. Ananas oloupeme. Dužinu nakrájíme na malé kostičky, zamícháme do rýže a prohřejeme. Pokrm podle chuti přisolíme a pikantně okořeníme pepřem.


vyobrazeníMexická rýže

recept je určen pro 4 osob(y)
Ingredience:
1 lžička soli
1 stroužek česneku na jemno posekaný
3 lžíce kukuřičného, nebo jiného rostlinného oleje
450ml neuvařené rýže
900ml kuřecího vývaru
110ml rajčatového pyré, nebo rozmačkaných konzervovaných rajčat (jenom ne kečup)
110ml posekané zelené papriky
110ml posekané cibule
Příprava:
V kastrolku rozehřát olej a osmažit na něm rýži do světlezlatova. Přidat cibuli, česnek a papriku a také je orestovat.

Rozmixovat vývar s rajčatovým pyré, nebo rajčaty a solí. Přilít k rýži a vše na pomalém ohni dusit asi po 20min., nebo až je tekutina vsáklá.


vyobrazeníRýže šunková


Ingredience:
Porce 150 g
600 g rýže,
120 g tuku,
950 g vody
150 g šunky,
sůl;

Porce 200 g
840 g rýže,
160 g tuku,
1260 g vody
200 g šunky,
sůl;

Příprava:
Přebranou rýži několikrát propláchneme studenou vodou, potom ji spaříme, znovu propláchneme , scedíme, přidáme 1/2 dávky tuku, zalijeme dávkou vody, mírně osolíme, zvolna povaříme, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Nakonec do rýže přidáme šunku nakrájenou na drobné kostičky a prohřátou na zbylé polovině dávky tuku a promícháme vidličkou.

vyobrazeníRýže pažitková (petrželová)

recept je určen pro 10 osob(y)
Ingredience:
Porce 150 g
700 g rýže,
75 g tuku,
1050 g pitné vody,
120 g pažitky (petrželové nati)
sůl;

Porce 200 g
900 g rýže,
100 g tuku,
1350 g pitné vody,
160 g pažitky (petrželové nati)
sůl
Příprava:
Přebranou rýži několikrát propláchneme studenou vodou, potom ji spaříme, znovu propláchneme a necháme okapat. Ve vhodné nádobě rozpustíme tuk, přisypeme okapanou rýži a lehce ji osmahneme. Zalijeme horkou vodou, mírně osolíme, zvolna zavaříme, přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Do udušené rýže nakonec lehce zamícháme pečlivě opláchnutou a jemně nakrájenou pažitku nebo zelenou petrželku.

Rýže žampiónová
recept je určen pro 10 osob(y)
Ingredience:
Porce 150 g
600 g rýže,
120 g cibule,
75 g tuku,
180 g čerstvých žampiónů,
800 g pitné vody,
sůl

Porce 200 g
800 g rýže,
160 g cibule,
100 g tuku,
240 g čerstvých žampiónů,
1200 g pitné vody,
sůl

Příprava:
Přebranou rýži několikrát propláchneme studenou vodou, potom ji spaříme, znovu propláchneme a necháme okapat. Jemně nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme očištěné, opláchnuté žampióny nakrájené na tenčí plátky, krátce podusíme, přidáme k nim připravenou rýži, zalijeme dávkou vody, mírně osolíme, promícháme, zvolna zavaříme, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka.
Udušenou rýži promícháme vidličkou.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama