Pizzy

27. října 2008 v 10:41 | Didla |  Slané

vyobrazeníBaby pizzy s trojím obložením.

Ingredience:

Pro každou volbu obložení se potřebují 2 Pita chleby,

Baklažány/lilky se sýrem:
1 lžíce olivového oleje,
1/2 na plátky nakrájené zelené papriky,
1 rozdrcený stroužek česneku,
1/2 cibule nakrájené na plátky,
2 malé baby lilky,
2 lžíce rajské pasty,
100 g kozího sýra rozdrobeného,

Kabanosovo-olivové:
2 lžíce rajské pasty,
1 lžíce posekané bazalky,
1 nožička kabanosu nakrájená na plátky,
8 rozpůlených a vypeckovaných černých oliv,
100 g nastrouhaného mozzarella sýru, nebo podle chuti,

Artyčokovo-slaninová:
2 plátky slaniny posekané na kousky,
2 lžíce rajské pasty,
2 lžíce slitých Sluncem sušených rajčat ,
4 artyčoková srdíčka ze skleničky, nebo konzervy,
100 g nastrouhaného mozzarella sýru,
Příprava:
Každé obložení navršit na ploché chleby, ty poskládat na plechy a péct je v předem po několik minut rozehřáté troubě na 190°C asi 15 minut, nebo až jsou prohřáté a mírně nahnědlé.

Baklažány/lilky se sýrem:
Na pánvi rozehřát olej, přidat papriku, cibuli, česnek a lilek na plátky nakrájený. Za stálého míchání vše podusit do měkka. Chléb potřít rajskou pastou, nahoru navršit podušenou zeleninu a na tu nasypat sýr.

Kabanosovo-olivové:
Chléb potřít rajskou pastou a nahoru poskládat bazalku, kabanos, olivy a sýr.

Artyčokovo-slaninová:
Na horkou pánev vložit slaninu a opražit ji do křupava. Osušit ji na kuchyňském ubrousku. Chléb potřít rajskou pastou, a na ni rozdělit slaninu, rajčata a sýr.

TIP: Výhoda těchto baby pizza je, že se dobře zabalené mohou zmrazit a při náhodné návštěvě bez rozmrazení během 15 - 20 minut podávat.
Obložení je vhodné i na běžné pizzy.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

vyobrazeníKlasická omáčka na PIZZU do foroty.

Ingredience:

asi na 5 sklenic 225ml objemu
4.5kg rajčat, bez části kolem stonku a nakrájených
3 střední cibule na jemno posekaných
3-6 stroužků česneku, utřených
1 1/2 lžičky dobromyslu
2 bobkové listy
1 lžička soli
1 lžička pepře
1/2 lžičky rozdrcené pálivé papričky, nebo podle chuti
1 lžička cukru
3 lžíce natrhané bazalky
5 lžíc citronové šťávy, nebo jedna lžíce na 225ml
Příprava:
Vložit všechny ingredience až na citronovou šťávu do nereaktivního hrnce (jako je smaltovaný, nerez atd.), přivéct do varu, sem tam zamíchat a vařit po 2 hodiny. Propasírovat rajčata a zahodit semínka a slupky. Propasírovanou směs dále vařit za častého míchání, do zhoustnutí. Přidat bazalku.

Do čistých skleniček dát po lžici citronové šťávy, nalít do nich horkou směs asi 1.2cm od vrchního okraje sklenic a okraje očistit do čista. Přikrýt patentními uzávěry.

Vložit do velkého hrnce s pomalu vařící vodou tak, aby je voda pokrývala a vařit po 10min. Opatrně je vyjmout a nechat trochu vystydnout. Vyzkoušet, jestli sklenice drží a když ne, tak je pomalu vařit dalších 10min. Nechat úplně vystydnout.

Skladovat ve tmavé chladné místnosti alespoň po 2 týdny před použitím a až po 6 měsíců. Po otevření skladovat v chladničce po 3 týdny, až 1 měsíc.

TIP: Další ochucení se přidává podle receptu na oblohu Pizzy.

P.S. Vzhledem k tomu že kyselost rajčat je asi pH 4.6 se musí přidat kyseliny citronové, aby konzervování bylo bezpečné. Nepoužívá se octa, který pozmění chuť rajčat. Nejlepší pro konzervaci je ovoce uzrálé na ¨víně¨ (šlahounech), musí být bez nemocí a nesmí být chycené mrazíkem.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Minipizzy se špenátem a rajčaty

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 65 minut

Ingredience:

na osobu asi 610 kcal, 24 g bílkovin, 33 g tuků, 50 g sacharidů

125 g tvarohu,
sůl,
4 lžíce oliv. oleje,
1 vej­ce,
1 žloutek,
250 g hl. mouky,
1 1/2 lžičky kypřícího prášku,
300 g špe­nátu,
1 cibule,
1 stroužek čes­neku,
1 lžíce másla,
70 g mozzarelly pokrájené na kostky,
pepř,
mušká­tový oříšek,
200 g raj­čat,
100 g ricotty,
2 lží­ce sekané bazalky,
4 lží­ce pokrájených černých oliv,
4 křepelčí vejce
Příprava:
1. Tvaroh promícháme se solí, olejem, vejcem, žlout­kem, moukou, kypřícím práškem a na 30 min. dáme do chladu. Špenát očistíme, opereme, mokrý dáme do hrnce a zahříváme, dokud nezměkne. Vyjmeme, vymačkáme a nadrobno posekáme.

2. Cibuli a česnek posekáme a osmahneme na más­le. Přidáme špenát a mozzarellu. Osolíme a opepří­me, ochutíme muškátovým oňškem. Rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Ricottu rov­něž a potom ji promícháme s bazalkou, rajčaty a oli­vami a okořeníme. Troubu předehřejeme na 200 °C.

3. Těsto rozdělíme na 8 dílů, vytvarujeme placičky a poklademe na plech. Polovinu obložíme špenátem a křepelčím vejcem, druhou rajčaty. Pečeme 25 min.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Italská Pizza Spinaci.

Ingredience:

ZDE + trochu oleje na její pomazání
kukuřičná krupice
1 x recept na rajskou omáčky
ZDE
1 1/2 hrnku Mozzarella sýru (1 hrnek=250ml)
15 malých černých oliv
3 lžíce nastrouhaného sýra Parmesan
1/2 lžíce oleje
Na jednu 30cm pizzu.

2 lžíce oleje
2 rozdrcené stroužky česneku
2 lžíce piniových oříšků/semínek
900g čerstvého špenátu, očištěného a na hrubo posekaného, nebo 400g zmražených listů
1 x 30cm placka z pizzového těsta podle receptu
Příprava:
Předehřát troubu na 190°C a vložit do ni těžký plech posypaný kukuřičnou krupicí.

Na pánvi rozehřát olej na středním ohni a osmažit na něm piniové oříšky a česnek. Přidat špenát, zvýšit teplotu a nechat ho uvadnout. Osolit a opepřit.

Položit těstovou placku na plech bez okraje posypaný kukuřičnou krupicí. Na ni rozetřít rajskou omáčku až do okraje. Posypat plovinou Mozzarelly a navrch rozetřít špenát, rozložit olivy a posypat zbytkem mozzarelly a sýrem Parmesan.

Nechat sklouznout pizzu s plechu na plech v troubě a péct ji po 12-15min. do zlatava a až se nafoukne. Okraj pizzy potřít olejem a ihned podávat.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

vyobrazeníOmáčky na pizzu

Ingredience:

Omáčky dodávají pizze na šťavnatosti. Potíráme jimi připravené pláty těsta. Teprve potom klademe náplně podle vlastní chuti a fantazie.


Bazalková omáčka

4 PL olivového oleje
2 stroužky česneku
1 KL suché bazalky
2 PL čerstvé bazalky
sůl,pepř, špetka čili koření
špetka cukru
1 jemně nakrájená cibule
1 KL strouhané citrónové kůry
600 g oloupaných rajčat


Omáčka z mletého masa

4 PL olivového oleje
2 stroužky česneku
250 g mletého masa (hovězí, nebo hovězí + vepřové)
1 nakrájená cibule
1 karotka nakrájená na kostky
1 pórek nakrájený na kolečka
2 PL rajského protlaku
sůl, pepř, trochu cukru
1 KL bazalky suché
1 KL oregana sušeného
1 KL škrobové moučky
1 PL nasekané čerstvé meduňka
100 g oloupaných rajčat

Rajská omáčka

4 PL olivového oleje
2 stroužky česneku
1 pokrájená cibule
75 ml bílého vína
500 g oloupaných rajčat
sůl, pepř, trochu cukru
1 KL bazalky sušené
1 KL oregana sušeného


Omáčka šunková

4 PL olivového oleje
1 nakrájená cibule
100 g šunky nakrájené na proužky
100 g čerstvých žampiónů nakrájených na kostky
150 ml bílého vína
250 g oloupaných rajčat
200 g zakysané smetany
sůl, pepř, špetka muškátu
1 PL pokrájené čarstvé pažitky
1 PL nasekané čerstvé petrželky
1 KL škrobové moučky




Příprava:

Bazalková omáčka

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozetřený česnek. Přidáme cibuli, bazalku, citronovou kůru a necháme podusit do sklovata.
Rajčata nakrájíme nahrubo, přidáme k cibuli, osolíme a necháme mírně vařit tak dlouho, až vnikne hustá omáčka.
Dochutíme pepřem, čili, cukrem.
Hrnec sejmeme z plotny a vmícháme čerstvou nasekanou bazalku.


Omáčka z mletého masa

Rozehřejeme olej, prudce na něm opečeme pokrájený česnek a mleté maso.
Přidáme zeleninu a společně asi 5 minut podusíme.
Pak vmícháme rajský protlak, rajčata pokrájená na kostky, sůl, pepř, cukr bazalku a oregano.
Ještě vaříme na mírném ohni 20 minut.
Nakonec zahustíme škrobovou moučkou, rozmíchanou v trošce vody.
Sejmeme z plotny a vmícháme posekanou meduňku.


Rajská omáčka

Česnek utřeme, dáme spolu s cibulí podusit na rozpálený olej.
Zalijeme vínem, přidáme pokrájená rajčata, sůl, cukr a koření.
Mírně vaříme tak dlouho, až vznikne hustá omáčka.

Omáčka šunková

Na oleji podusíme cubili do sklovata. Přidáme šunku a žampióny. Krátce podusíme.
Zalijeme vínem, přidáme rajčata, osolíme a opepříme. Rozvaříme na hustou omáčku.
Pak dochutíme bylinkami, vmícháme smetanu a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody.


Tyto omáčky můžeme udělat do zásoby a zmrazit. Lze je také použít na těstoviny.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

vyobrazení

Pizza s mletým masem

recept je určen pro 12 osob(y)
doba přípravy je cca 65 minut
Ingredience:
1 kousek asi 165 kcal

75 g tvarohového sýra,
2-3 lží­ce mléka,
5 lžic oleje,
šp. cukru,
sůl,
150 g mouky,
2 lžičky kypřícího prášku,
1 malá konzerva kráje­ných rajčat,
2 lžičky oregana,
2 červ. cibule,
1 žlut. paprika,
3 zelené feferonky,
1 červená feferonka,
125 g mletého ma­sa,
3 lžíce strouh. parmazánu
Příprava:
1. Sýr protlačíme sítem a pro­mícháme s mlékem, 3 lžícemi oleje, cukrem, 1/2 lžičky soli. Přidáme mouku a prášek do pečiva. Ohnivzdornou formu vymažeme olejem, naplníme těstem a zdvihneme okraje.

2. Rajčata necháme okapat, rozložíme na těsto a posype­me oregánem. Cibulí pokrájí­me na dílky. Papriku pokrájí­me na kostky. Zelené feferonky nakrájíme na kolečka, čer­venou feferonku očistíme a nakrájíme ji na nudličky.

3. Troubu předehřejeme na 180 °C. Na zbylém oleji ope­čeme mleté maso. Na těsto rozložíme pokrájenou cibuli, papriku, všechny feferonky. Posypeme parmazánem a pečeme zhruba 30 min.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

vyobrazeníPizza s mozzarelou a olivami

recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 30 minut
Ingredience:
1 bal. těsta na pizzu,
150 ml rajské omáčky,
2 lžičky másla,
150 g salámu,
nakrájeného na kolečka,
200 g mozzarelly,
2 rajčata,
30 g černých oliv,
7 naložených feferonek,
3 snítky oregana,
sůl,
pepř
Příprava:
1. Těsto vyválíme, potřeme omáčkou, dáme na vymazaný plech a obložíme kolečky salámu.

2. Omytá rajčata a mozzarellu nakrájíme na tenké plátky. Obojí rozložíme na těsto. Troubu předehřejeme na 180 C.

3. Těsto obložíme olivami a feferonkami, osolíme, opepříme a okořeníme otrhanými lístky oregana. Pečeme zhruba 20 min.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Těsta na pizzu

Ingredience:

Kynuté těsto
400 g hladké mouky
200 ml vody
1 1/2 KL soli
2 PL slunečnicového oleje
25 g čerstvého droždí

Těsto z nadrobených surovin
400 g polohrubé mouky
1 sáček sušeného droždí
1 1/2 KL soli
1 PL cukru
100 g másla
150 ml vlažného mléka
2 PL olivovéhoo oleje
Kynuté těsto s kmínem
500 g polohrubé mouky
150 ml mléka
100 g másla
2 žloutky
1 KL soli
1 KL mletého kmínu
30 g čerstvého droždí




Křehké těsto
400g polohrubé mouky
1 KL prášku do pečiva
1/2 KL soli
150 g másla
2 vejce

Příprava:

Kynuté těsto
Z trochy mouky, vody a droždí uděláme kvásek. Když vzejde, smícháme ho s moukou, solí a olejem Propracujeme těsto a necháme vykynout.


Těsto z nadrobených surovin
Mouku dáme na vál, droždí, cukr a sůl nasypeme do dolíku v mouce.
Z másla uděláme vločky (šikovné je zcela vychlazené máslo nahrbo nastrouhat) a zasypeme jimi mouku. Promnmeme jako na drobenku.
Pak přidáme mléko a olej a vypracujeme těsto. Necháme vykynout.


Kynuté těsto s kmínem
Mouku prosijeme do mísy.
Máslo rozpustíme, necháme trochu zchladnout. Přidáme do mísy.
Mléko ohřejeme, nadrobíme doo něj droždí a nalijeme do mísy.
Přidáme sůl, kmín a žloutky. Zpracujeme těsto. Necháme vykynout.


Křehké těsto
Ze surovin zpracujeme těsto. Zabalíme do fólie a necháme v chladu uležet asi 1 hodinu.

Z kynutých těst rozvalujeme tenké placky, poklademe náplní a necháme ještě asi 10 minut kynout. Pečeme, podle tloušťky těsta, 10-15 minut.

Křehké těsto vyvaluje na tenko, propícháme vidličkou, klademe náplň a pečeme asi 15 minut.


°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama