Marinády

27. října 2008 v 9:57 | Didla |  Slané

vyobrazeníAmerická barbecue marináda.

Ingredience:
Na necelý 1 hrnek marinády.

1/2 hrnku chili omáčky
1/2 hrnku na drobno nakrájené cibule
4 lžíce vody
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce Worcestershire omáčky
1 lžíce jablečného octa
1 lžička chili v prášku
1/2 lžičky celerových semínek
1/4-1/2 lžičky omáčky z pálivých papriček jako je Tabasco

Příprava:
V malém kastrolku smíchat všechny ingredience a pomalu povařit po 10-12min., až vše zhoustne. Sem tam zamíchat. Nechat vychlanout.

P.S. Hodí se na kuře, žebírka a vepřové kotlety. Může se použít také jak omáčka na barbecue.

vyobrazeníBlesková marináda na steak.

Ingredience:
Na 12 steaků

250ml oleje
4 lžíce balsamického octa
1 lžička sójové omáčky
1 lžička Worcestershire omáčky
1 lžíce utřeného česneku
1/2 lžičky estragonu
1/2 lžičky rozmarýnu
1/2 lžičky bazalky
1/2 lžičky tymiánu
1 lžička kayánského pepře
1/2 lžičky majoránky

Příprava:
Smíchat vše dohromady. Marinovat maso po 3-12 hodin. Použít na potírání masa při grilování.


vyobrazeníBBQ kovbojská omáčka.
recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
120ml kečupu
2 lžíce melasy, nebo medu (běžně se užívá melasy na vaření)
120ml silné espresso kávy
1 střední cibule na drobno nakrájená
1/2 zelené papriky, na drobné kostičky nakrájené
3-4 stroužky česneku, utřené
2 lžíce sušené hořčice
1 lžíce vody
4 lžíce jablečného octa
6 lžic hnědého cukru
2 lžíce Worcestershire omáčky
2 lžíce mletého římského kmínu
4 lžičky kayenského pepře
sůl a pepř podle chuti




Příprava:
Smíchat hořčičný prášek se lžicí vody na pastu.

V kastrolku smíchat hořčičnou pastu s ostatními ingrediencemi a přivéct do varu. Vařit na středním ohni za stálého míchání, až omáčka zhoustne, 20+min.

vyobrazeníMedová grilovací omáčka z Caroliny
doba přípravy je cca 1 hod.

Ingredience:
250 ml kečupu
250 ml octa
125 ml melasy
125 ml medu
½ lžičky soli
¼ lžičky sušeného česneku můžete nahradit 4 stroučky čerstvého
¼ lžičky cibulové soli nemáte li, můžete nahradit 1 čerstvou cibulí
¼ lžičky tabaska
Příprava:
V kastrole smíchejte všechny jmenované suroviny a dejte je vařit na prudký oheň. Za stálého míchání přiveďte směs do varu.

Když směs začne bublat, zeslabte oheň a při níské teplotě vařte nepřikryté 30 az 45 min až směs zcela zhoustne.

Nechejte vychladnout a pak naložte do této omáčky kuřecí křidélka či vepřová žebírka. Nejlepší je naložit maso přes noc a pak péct v troubě či grilovat.


vyobrazeníPomerančová marináda s rozmarýnem
recept je určen pro 8 osob(y)

Ingredience:
200 ml čerstvé šťávy z pomerančů,
2 česneky,
1 lžíce bylinkového octu,
2 lžíce olivového oleje,
2 lžičky hořčice typu kremžská,
15 g čerstvého rozmarýnu,
sůl, pepř

asi 18 kousků kuřecích prsíček
Příprava:
Šťávu z pomerančů smícháme s rozmačkaným česnekem, octem, olejem, hořčicí, solí a pepřem. Rozmarýn nastříháme na malé kousky a přidáme do marinády.

Maso marinujeme minimálně 2 hodiny v lednici, občas promícháme.
Doporučená příloha:
salát s bagetou


vyobrazeníPomerančová marináda s česnekem
recept je určen pro 4 osob(y)
doba přípravy je cca 15 min

Ingredience:
kuřecí, nebo krůtí maso

1dcl 100% pomerančového džusu
3 lžíce sójové omáčky
2 lžíce oleje
3 stroužky prolisovaného česneku
lžičku soli
lžičku bazalky
pepř
Příprava:
Ingredience promícháme, maso naložíme alespoň na tři hodinky do ledničky a grilujeme, nebo opečeme na pánvi.

Pokud pečeme na pánvi, ze zbylé marinády se dá udělat výborná šťávička na přílohu.


vyobrazeníBarbecue marináda na gril (pro Raky)
recept je určen pro 1 osob(y)


Ingredience:
2,5 šálku vývaru
1,5 lžičky soli
10 lžic worchesteru
5 lžic jemného octa - čili nejlépe vinného
5 lžic oleje
1,5 lžičky ostré hořčice
1,5 lžičky papriky
1,5 lžičky glutasolu
1 lžička česneku jemně prolisovaného
1 lžička tabasca
1 lžička chilli (nebo čerstvě umletého pepře)
0,5 lžičky mletého bobkového listu

Příprava:
Smícháním získáme 1 litr marinády, což je tak akorát na 12 porcí masa ke grilování.
Do marinády nakládáme a potíráme maso při grilování.


vyobrazeníBlesková marináda na gril (pro Raky)


Ingredience:
1 šálek chilli omáčky
1 šálek rajčatového kečupu
1 šálek vody se 4 lžícemi oleje
sůl, cukr, tabasco nebo cayennský pepř

Příprava:
Všechny přísady smícháme a ev. ještě dochutíme


vyobrazeníDomácí příprava Teriyaki marinovací omáčky


Ingredience:
125ml sojové omáčky
2 lžice mirin vína (z rýže), nebo sherry
1 lžíce rostlinného oleje jako je podzemnicový (ne olivový)
1 lžíce cukru

Příprava:
V kastrolku přivéct vše do varu a míchat, až se cukr rozpustí. Sundat z ohně a použít dle potřeby. Omáčka vydrží několik dní v chladniče.



Chilli-lime marináda
recept je určen pro 4 osob(y)

Ingredience:
1/3 hrnku lime šťávy,
1 stroužek česneku (rozetřeného),
2 KL zázvoru (nastrouhaného),
1 PL sojové omáčky,
1 KL chilli (jemně nasekané),
1 malá cibule (jemně nasekaná).
Příprava:
Přísady smícháme, nalejeme na porce kuřete a dáme do chladna, nejméně na 1 hodinu.



vyobrazeníKreolské koření na ryby a mořskou havěť recept je určen pro 2 osob(y)

Ingredience:
1/3 hrnku soli
1/4 hrnku česneku v prášku
1/4 čerstvého pomletého černého pepře
2 lžíce kayenského pepře
2 lžíce tymiánu
2 lžíce dobromyslu
1/3 hrnku sladké, mleté, červené papriky
3 lžíce cibule v prášku
Příprava:
Dobře vše smíchat a dát do sklenice se širokým hrdlem a těsným uzávěrem.

Nemáte-li moc rádi pepř, změňte dávku na polovinu. Vydrží indefinitivně.

PS:
Můžete udělat z menší dávky. Také můžete dát do menších skleniček a obdarovat vaše gurmánské přatele.



vyobrazeníGrilovací omáčka, nebo marináda na všechna masa (i bez grilu)

Ingredience:
Na 1L

1 lžíce másla
2 střední cibule posekané
4 na jemno posekané stroužky česneku
2 zelené mírně pálivé papričky
2 lžičky chili v prášku
2 lžíce pomletého koriandru
1 hrnek silné kávy
4 lžíce Worcestershire omáčky
2 lžíce sójové omáčky
250ml domácí rajčatové omáčky, nebo konzervované
4 lžíce jablečného ota
4 lžíce limetové šťávy (může být i citronová)
250ml napěchovaného hnědého cukru
120ml jablečného vína, nebo moštu

Příprava:
Rozehřát máslo na středném ohni a osmažit ne něm cibuli asi 3-5min. Přidat zelené papričky, chili, koriandr a česnek. Smažit další 3 min, až je zelenina měkká a směs voňavá.

Přidat kávu, Worcestershire, rajčatovou a sójovou omáčku, ocet, limetovou šťávu, cukr a jablečné víno nebo mošt. Snížit teplotu a pomalu dusit po 30min. Sem tam zamíchat.

Sejmout s ohně a trochu zchlazené po částech rozmixovat do hladka.

TIP: Omáčka se hodí na všechna masa a na jejich marinování.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama