Dortíky..

27. října 2008 v 9:47 | Didla |  Sladké

Čokoládový mramorovaný dort

Působí zcela profesionálním dojmem, a to i díky mramorování, které se objeví, když do něj zakrojíte. Tenhle efekt zvládne i nadšený laik - ovšem hostům to nemusíte prozrazovat...
Ingredience:
  • 150 g čokolády na vaření (nejlépe se 70% obsahem kakaové hmoty)
  • 250 g změklého másla + ještě trochu na vymaštění formy
  • 220 g krupicového cukru, nejlépe hnědého
  • 4 velká vejce
  • 220 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 g mletých mandlí
  • 3 lžíce kakaa holandského typu
  • 1 lžíci mléka
  • 1 sáček vanilinového cukru, 2 lžičky vanilkové tresti nebo špetku extraktu z pravé vanilky
  • zakysanou smetanu k podávání (nemusí být)
  • kandovanou citrusovou kůru

Na čokoládový krém:
  • 140 ml smetany ke šlehání
  • 170 g čokolády na vaření (nejlépe se 70% obsahem kakakové hmoty), rozlámané na kousky
Doba přípravy: 25
Pečení: 90-100 minut



Příprava jídla:
1. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Vymastěte formu: buď nerezovou o objemu 1,7 l, nebo nádobu z varného skla, na jejíž dno položte kolečko pečicího papíru o průměru cca 9 cm. (Můžete péct v běžné dortové formě, dezert ale nebude mít tak zajímavý tvar.)

2. Čokoládu nalámejte do ohnivzdorné misky, přidejte 20 g másla a misku dejte nad nádobu s mírně vroucí vodou, dokud se čokoláda nerozpustí (zvládne to ale i mikrovlnka, viz Tip Apetitu). Pak promíchejte dohladka.

3. Zbylé máslo, mouku, cukr, vejce, prášek do pečiva a 80 g mandlí dejte do jiné nádoby a dvě až tři minuty prošlehávejte, až je směs hladká a krémovitá. Dvě třetiny oddělte do jiné misky a přidejte k nim kakao a mléko. Do zbytku směsi vetřete zbylé mandle a vanilinový cukr nebo extrakt.

4.
Do formy dejte nejprve trochu vanilkového těsta. Na něj nalijte lžíci kakaového těsta a pak - opět lžící - trochu rozpuštěné čokolády, ale tak, aby se nedostala až ke stěnám nádoby. Dál střídavě vrstvěte; jednotlivé sladké hmoty můžete lžící lehce roztírat, aby se barvy smísily. Nakonec uhlaďte povrch a směs dvakrát třikrát projeďte křížem krážem špejlí nebo koncem lžičky - tím vytvoříte mramorování. Pracujte ale lehkou rukou, abyste těsta nepromísili až příliš.

5. Pečte asi hodinu a půl až hodinu a čtyřicet minut, dokud dort trochu nevyběhne a není na dotyk pevný. Nechte ho vychladnout ve formě, pak nožem opatrně objeďte okraje a vyklopte jej na plochý talíř.

6. Na čokoládovou polevu zahřejte smetanu v kastrůlku, až se po okrajích začnou objevovat bublinky. Vsypte nalámanou čokoládu a stáhněte z ohně. S citem promíchejte, vlijte do misky a nechte stát, dokud se čokoláda nerozpustí. Nechte ji vychladnout; občas promíchejte.

7. Vychladlou polevou přelijte dort a rozetřete ji - nejlépe to jde obrácenou lžící nebo plochým nožem. Ještě dezert ozdobte proužky kandované citrusové kůry a pak ho uchovejte v chladu. Servírujte tenké plátky (je velmi vydatný), případně ozdobené kopečkem zakysané smetany - její svěžest krásně vyrovná sytou chuť čokolády, másla a oříšků.




°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°


vyobrazeníFrancouzský dort nádherně zdobený čokoládou.


Ingredience:
1 lžíce instantní kávy, nebo na jemno umleté espresso kávy
6 lžic kakaa
12 lžic horké vody
125g másla
250ml jemného krystalového cukru
3 žloutky
3 bílky
1 lžička jedlé sody
6 lžic kyselé smetany
370ml mouky
6 lžic jemného krystalového cukru navíc

čokoládový máslový krém:
250g tmavé posekané čokolády
185g másla, nakrájeného na lupínky

Kirsch krém:
300ml šlehačky
250g jahod, nebo jiného drobnějšího ovoce, očištěné a nakrájené, uschovat několik celých na ozdobu
1 lžíce Kirsche, nebo třešňovice

Příprava:
Vymazat vysokou 23cm dortovou formu, vystřihnout dno z pečícího papíru a vložit ho dovnitř. Taktéž ho vymasit.

Smíchat kávu a prosyté kakao s vodou do hladka. V misce našlehat změklé máslo, cukr, žloutky a přidat polovinu kakaové směsi. Našlehat těstíčko do hladka a lehka.

Zamíchat dovnitř jedlou sodu a kyselou smetanu se zbytkem zbývající kakaové směsi společně s prosátou moukou.

Našlehat bílky do měkkých kopečků a postupně přidávat extra cukr. Našlehat na pevný sníh. Lehce do těsta nadvakrát přidat sníh. Těsto rozetřít do připravené formy a péct v předem vyhřáté troubě na 180°C asi po 1 hodinu, nebo až zapíchnutá špejle do středu dorty je po vyjmutí čistá.

Vyklopit dort na mřížku a nechat vychladnout. Rozkrojit na 3 vrstvy a ty spojit Kirsch krémem. Položit na talíř, přikrýt a vložit do chladničky.

Povrch i strany dortu potřít krémem. Ozdobit dort růžicemi pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou násadkou. Strany dortu mohou být ozdobeny pomocí cukrářské špachtle, neho i vidličky. Zbytek ozdoby jsou velké čokoládové hobliny a čokoládové lístky. Kolem položit několik celých jahod.

Čokoládový krém:
Nad parou rozehřát máslo s čokoládou. Sejmout a vychladit. Sem tam zamíchat. Jak rychle krém zhoustne tak, aby se dal stříkat cukrářským sáčkem s ozdobnou násadkou, záleží na teplotě v místnosti. Může být však rychle zchlazen v chladničce, ale musí se míchat každých 5min., aby krém netuhnul, jenom u stěn misky.

Kirsch krém:
Našlehat šlehačku do pevna, lehce do ni vložit jahody namočené do kirsche, nebo třešňovice.


°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Nejlepší čokoládový dort

Když má být opravdu čokoládový, jen kakao nestačí. Experimentování mě nakonec dovedlo k výsledku z říše těch nejhříšnějších snů. Každý kousek se jen rozplývá na jazyku!
Ingredience:
  • 200 g tmavé čokolády s aspoň 60% podílem kakaové hmoty
  • 200 g másla nakrájeného
  • na kousky + na vymazání formy
  • 1 lžíce instantní kávy
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky sody
  • 200 g přírodního cukru typu muscovado
  • 200 g přírodního krupicového cukru
  • 25 g tmavého kakaa holandského typu nebo tzv. cukrářského kakaa
  • 3 středně velká vejce
  • 75 ml (5 lžic) podmáslí
  • strouhaná čokoláda nebo čokoládové hoblinky na ozdobu

Na polevu:

  • 200 g kvalitní tmavé čokolády (viz výše), nalámané
  • 280 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce přírodního krupicového cukru
Doba přípravy: 40
Pečení: 1 hodina 30 minut
Chladnutí: alespoň 1 hodina
Počet porcí: 14 řezů



Příprava jídla:
1. Kruhovou dortovou formu s odnímatelným dnem vymastěte a dno vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 160, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámejte do kastrůlku, přidejte máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohřívejte, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahřívejte příliš.

2. Mezitím promíchejte v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smíchejte vejce s podmáslím.

3. Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promíchejte s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijte do formy a pečte zhruba hodinu a půl. Do středu korpusu vpíchněte špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí -zakryje je poleva. Korpus nechte vychladnout (trochu klesne), vyklopte na drátěnou podložku a sejměte formu.

4. Vychladlý korpus podélně rozřízněte na tři díly. Čokoládu na polevu dejte do misky. V kastrůlku zahřejte smetanu s cukrem k bodu varu, přelijte přes čokoládu a promíchejte dohladka. Trochou polevy spojte díly korpusu, zbytkem dort přelijte a po stranách polevu uhlaďte širokým nožem.

5. Ozdobte nastrouhanou čokoládou nebo hoblinkami, nakrouhanými z chladného kousku čokolády škrabkou na zeleninu. V chladu vydrží dort vláčný a šťavnatý tři až čtyři dny.



°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Dort s cappuccinovými bambulkami

Třené těsto:
100 g hladké mouky
25 g Gustin Dr.Oetker
3 rovné KL Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
125 g moučkového cukru
1 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
špetka soli
125 g měkkého margarínu
3 vejce (velikost M)
strouhaná kůra z 1 pomeranče
Obloha:
1 kompot mandarinek (netto 175g)
400 ml smetany ke šlehání
2 bal Smeta-fixu Dr.Oetker
2 bal Vanilínového cukru Dr.Oetker
20 g Cappuccina
Poleva:
1 bal Polevy tmavé Dr.Oetker
1. Třené těsto: mouku, Gustin a kypřicí prášek smícháme a prosejeme do mísy. Přidáme zbylé suroviny a vše vypracujeme elektrickým šlehačem (míchací metly) nejprve krátce na nejnižším stupni otáček, pak 2 minuty na nejvyšším stupni, do hladkého těsta. Těsto nalijeme do formy (prům. 26 cm, dno vymazané, vyložené pečícím papírem) a uhladíme. Dáme péct:
Elektrická trouba: asi 170 °C (předehřát)
Horký vzduch: asi 150 °C ( nepředehřát)
Plynová trouba: asi stupeň 3 ( nepředehřát)
Doba pečení: cca 25-30 minut
2. Po upečení vyndáme korpus z formy, položíme na dortovou mřížku, stáhneme pečící papír a necháme vychladnout.
3. Korpus položíme na dortový tác. Mandarinky necháme v sítu dobře okapat. Šlehačku nejdříve ušleháme do polotuha. Smeta-fix, vanilínový cukr a cappuccino smícháme se šlehačkou a tu pak ušleháme do tuha. Šlehačkou naplníme zdobící sáček (bez zdobícího konce) a vytváříme na korpusu těsně vedle sebe do kruhu malé bambule (kopule), na které poklademe mandarinky.
4. Polevu rozehřejeme podle návodu na obalu, ustřihneme malý růžek a tenkými proužky "pocákáme" dort. Dort dáme na min. 2 hodiny do lednice.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°



Jablečný dort s trubičkami

Korpus:
120 g piškotů (1 malé balení)
100 g másla
Náplň:
32 zmrzlinových trubiček (2 bal) - rozpůlit na 64 krátkých
3 bal Želatiny čiré Dr.Oetker
1 1/4 l jablečného džusu (z toho 0,5 l na namočení želatiny)
1 PL citrónové šťávy
400 - 500 ml šlehačky
2 bal Vanilinového cukru Dr.Oetker
50 g cukru
Na ozdobu:
1 jablko
trochu citronové šťávy
lístky máty
1. Piškoty rozdrtíme válečkem a dobře smícháme s rozpuštěným máslem. Hmotu dáme do vymazané dortové formy (průměr 26 cm) a umačkáme lžící do hladka.
2. Želatinu necháme nabobtnat v 0,5 l jablečného džusu 10 min a pak zahřejeme podle návodu. Rozehřátou želatinu vmícháme do zbylého džusu smíchaného s citrónovou šťávou (zvolíme velkou mísu) a necháme vychladnout cca 15 min. Šlehačku vyšleháme s cukrem a vanil. cukrem (nemusí být zcela tuhá). Vyšlehanou šlehačku dobře vmícháme ruční metlou do vychladlé jablečné směsi. Pak necháme směs v míse, dokud nezačne tuhnout - občas promícháme, aby hmota tuhla rovnoměrně (nejen na povrchu). Pozor - tuhne dlouho z důvodu velkého množství hmoty. Tuhnoucí fáze trvá cca 1 hodinu při pokojové teplotě. Pokud chceme tuhnutí urychlit v lednici, nezopomínáme promíchávat častěji.
3. Již tuhnoucí hmotu (ne zcela řídkou) nalijeme do formy na piškotový korpus a podél stran kolmo ke dnu formy napícháme přepůlené (zkrácené) zmrzlinové trubičky těsně vedle sebe - dáváme při tom pozor, aby trubičky nepadaly. Dort dáme tuhnout na min. 3 hodiny do lednice.
4. Okraj formy opatrně uvolníme nožem a dort přendáme na servírovací talíř. Oloupané jablko nakrájíme na tenké plátky, pokapeme citrónovou sťávou a ozdobíme jím dort. Dekorujeme lístky máty.
TIP: Pokud děláte dort v menší formě - prům. 20 cm - trubičky nepůlíme (ponecháme je dlouhé, aby se zvýšil okraj na náplň). V takovém případě potřebujeme 48 zmrzlinových trubiček.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°



Zamilovaný dort

Těsto:
3 vejce
120 g moučkového cukru
120 g polohrubé mouky
1/2 bal Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
asi 5 banánů
2 PL citrónové kůry
Šlehačková náplň:
500 ml smetany na šlehání
2 bal Smeta-fixu Dr.Oetker (ztužovač šlehačky)
Čokoládová náplň:
100 g mléčné čokolády
100 g hořké čokolády
250 ml smetany na šlehání
150 g měkkého másla
Na ozdobu:
12-16 čokoládových srdíček (Milka)
2 PL strouhané čokolády
1. Oddělíme žloutky a bílky. Z bílků ušleháme sníh, postupně přidáme moučkový cukr a opět šleháme do tuha. Do sněhu přidáme žloutky a znovu šleháme do tuha. Nakonec zlehka vmícháme mouku prosátou s kypřicím práškem. Těsto vylijeme do dortové formy vyložené pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě při teplotě cca 170 °C po dobu asi 20 minut.
2. Po upečení stáhneme z korpusu papír, přendáme ho na servírovací talíř a necháme ho vychladnout. Kolem korpusu upevníme okraj dortové formy. Na korpus vyskládáme banány (12-16 koleček si ponecháme stranou na zdobení) pokapané citrónovou šťávou.
3. Čokoládová náplň: Obě čokolády nalámeme na menší kousky a na mírném ohni je rozpustíme ve smetaně. Směs necháme vychladnout při pokojové teplotě. Máslo utřeme do pěny a po lžících k němu přidáváme vychladlou čokoládovou směs. Šleháme dokud se náplň nespojí.
4. Šlehačková náplň: Smetanu ušleháme společně se Smeta-fixem.
5. Na banány na korpusu navrstvíme nejprve šlehačkovou náplň (část odebereme do zdobícího sáčku na dozdobení) a rovnoměrně ji rozetřeme. Pak na dort navrstvíme čokoládovou náplň a její povrch uhladíme.
6. Na dort nastříkáme z odebrané šlehačky hrudky, do kterých zapíchneme kolečko banánu a čokoládové srdíčko. Nakonec dort posypeme strouhanou čokoládou. Dort dáme do lednice na min. 3 hodiny.
Tenhle dortík vážně doporučuju..Už jsem ho dělala dvakrát..A když se vám povede,je opravdu moc skvelej..Teda pokud mate radi bananky..
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama